Uit welke soorten dakpannen kunt u kiezen? 

Blog

Er bestaan verschillende soorten dakpannen waar u uit kunt kiezen bij de vernieuwing van uw dakbedekking. De reden voor een complete vernieuwing kan bestaan uit diverse aanleidingen. De minder leuke bijkomstigheden zoals lekkages of aangetaste dakbedekking, zijn uiteraard vervelend en het gebeurt altijd op een onhandig moment. Er is snelheid geboden en er moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. Het kan ook zo zijn dat u ervoor heeft gekozen om het dak van isolatie te voorzien of simpelweg dat u voor een andere uitstraling wilt gaan. Bij het vernieuwen van uw dakbedekking kunt u creatief zijn binnen de mogelijkheden die worden geboden binnen het dakpannenassortiment. Maar weet u waar u op moet letten bij het uitkiezen van een dakpan? Wij helpen u graag op weg met interessante informatie over uw keuzemogelijkheden voor diverse dakpannen.

Verschillende soorten dakpannen

Er worden simpel gezegd twee soorten materialen gebruikt om dakpannen mee te maken. Dus technisch gezien kunt u uit twee soorten kiezen. Uiteraard zijn er altijd uitzonderingen op de regel. In het geval van dakpannen betreft dit een houten dakpan en een kunststof dakpan. Binnen iedere materiaalsoort vindt u ontelbare mogelijkheden voor de vorm en uitstraling van de dakpan. Een aantal voorbeelden van de diverse dakpannen zijn:

Wees creatief en bekijk niet alleen welke dakpan bij uw onderhoudsmogelijkheden en portemonnee past, maar ook welke stijl dakpan er bij u in de smaak valt. Verder willen wij voor u de twee populairste dakpannen naast elkaar neerleggen. Wij vergelijken een beton dakpan en de keramische dakpan.

 soorten_dakpannen

Beton dakpannen

Betondakpannen zijn dakpannen gemaakt van beton materiaal. Dit materiaal bestaat uit een mengsel van zand, cement en eventuele toeslagstoffen. Bovendien is het betonmateriaal duurzaam en goedkoop. De sluitingswijze van een dakpan is zeer belangrijk voor de waterdichtheid van de gehele dakdekking. Betonnen dakpannen kunnen worden voorzien van een speciale coating die ervoor zorgt dat vuil, alg en mos-vorming minder makkelijk aan de dakpannen kunnen hechten. Daarom draagt een beschermlaag bij aan een extra lange levensduur van de dakpannen.

Voordelen van betondakpannen:

  • In combinatie met goed onderhoud kan deze dakpan soms langer dan 40 jaar meegaan.
  • Goed bestand tegen weersinvloeden. Betonpan is bestand tegen Uv-straling en vorst.
  • Goedkoper materiaal in tegenstelling tot andere soorten materiaal dakpan en makkelijk te bedekken.
  • Minder milieubelastend. Dat komt doordat dit soort dakpan niet gebakken hoeft te worden.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen worden gemaakt van klei. Dit soort aarde dakpannen worden ook wel kleipannen of een stormpannen genoemd. De keramische dakpan wordt als deel van het productieproces gebakken. Ten gevolgen van een variërende productieprocessen en afwerkingen, kunt u uit een zeer breed kleurenpalet kiezen. Hieruit volgt dat de keramische dakpan duurder is ten opzichte van de betondakpan, maar biedt daarentegen oneindig veel mogelijkheden.

Voordelen van keramische dakpannen:

  • In combinatie met goed onderhoud kan deze dakpan soms langer dan 70 jaar meegaan.
  • Goed bestand tegen weersinvloeden. Keramische dakpannen zijn vorstbestendig en bestand tegen Uv-straling.
  • 100% recyclebaar
  • Kleurvast

Type dakpannen

Ook binnen de ondersoorten van de dakpannen spreken we over twee hoofdcategorieën:

  • Holle dakpannen
  • Platte dakpannen

De keuze die u voor een bepaald type dakpan maakt, hangt altijd samen met de hellingsgraad van uw dak. Deze voorwaarden zijn gesteld omdat regenwater goed moet kunnen afvloeien. Ook bij hevige regenval. Holle dakpannen zij geschikt bij een hellingsgraad van minstens 20-25 graden. Platte dakpannen zijn geschikt bij een hellingsgraad van minstens 35 graden. Het is van belang om hier rekening mee te houden zodat u niet in de nabije toekomst ongewenst verrast wordt met de nodige renovaties en reparaties naar aanleiding van lekkages en slijtage.

Weet u al welk type dakpan u gaat kiezen? Laat u inspireren door onze projecten. Gelukkig kunt u die dankzij onze blog, volledig voorbereid met de nodige dakpan kennis bekijken.

Dakdekker nodig?

Wanneer uw dakbedekking aan vernieuwing toe is, of wanneer u dakonderhoud nodig heeft, kunt u bij ons terecht! Bij Korff Dakwerken hoeft u niet lang te wachten. Wij schakelen snel en leveren een op maat gemaakt offerte aan. Daarna starten wij zo snel mogelijk met de gewenste werkzaamheden. Neem contact met ons op voor meer informatie aangaande onze diensten en dakwerken mogelijkheden.