Sedumdaken

Sedumdak laten plaatsen? Dan bent u bij Korff Dakwerken aan het juiste adres. Wij zijn een gespecialiseerd bedrijf op het gebied van sedumdaken. Kom hier alles te weten over dit soort dak, zoals de voordelen en prijzen. Het is ook mogelijk om een offerte aan te vragen.

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een dak dat begroeid is met sedum. Dit zijn vetplantjes en soms ook mos. Deze plantjes nemen vocht op in hun bladeren. Deze plantjes zijn heel sterk en kunnen weken lang tegen zowel warmte als droogte. Het is bij een zo’n soort dak belangrijk dat er een goede afvoer voor regenwater is. Dit is in Nederland zeer belangrijk, want het regent hier regelmatig. Sedumplantjes mogen namelijk niet vol lopen met regenwater. Ze kunnen dan namelijk verdrinken. De plantjes op een sedumdak zijn beschikbaar in verschillende soorten. Er zijn bijna 250 verschillende soorten planten van sedum. Het dak is groen van kleur, heeft een natuurlijke uitstraling en wordt dan ook wel eens een groendak genoemd. Het is mogelijk om sedum op een plat dak, maar ook op een hellend of schuin dak te plaatsen.

Waar kan ik een dak van sedum laten plaatsen?

Een sedumdak kan op verschillende daken worden geplaatst. Wij geven kort een aantal voorbeelden waar deze zoals geplaatst kan worden:

  • Huis
  • Schuur
  • Garage
  • Gebouw
  • Fietsenstalling

Voordelen van een sedumdak

Een sedumdak heeft verschillende voordelen. Wij zetten deze kort voor u op een rijtje, zodat u een beter beeld krijgt van dit soort dak.

Langere levensduur

Een sedumdak verlengt de levensduur van dakbedekking. Het materiaal dat op het dak ligt, sedum, beschermt de dakbedekking namelijk tegen verschillende weersomstandigheden zoals regen, wind, zon en hagel. Hierdoor gaat de dakbedekking dus langer mee en hoeft het minder snel vervangen te worden. Een sedumdak zorgt ervoor dat een dakbedekking wel 2 tot 3 keer langer meegaat.

Isolerend & Energiebesparend

Een sedumdak is beter geïsoleerd. In Nederland schommelen de temperaturen vaak. Het kan de ene dag 10 graden zijn en de andere dag 25. Hierdoor kunnen de temperaturen in huizen en gebouwen hevig gaan schommelen. Het kost dan veel energie om de temperaturen op een stabiel niveau te krijgen. Doordat een sedumdak beter geïsoleerd is, zijn de temperaturen dus beter beheersbaar en stabieler. Hierdoor is de temperatuur dus altijd zoals u wenst en daarnaast bespaart het ook energie.

Geluidsdempend

Een sedumdak zorgt ook voor een geluidsdempende werking. Hierdoor heeft u dus minder last van geluiden in de omgeving. Denk hierbij aan het verkeer, mensen, regen of hagel. Ook zorgt het dak ervoor dat de weerkaatsing van geluiden wordt beperkt.

Milieuvriendelijker

Nederland wordt de laatste jaren steeds minder groen. Bomen en parken verdwijnen en er worden op deze plekken huizen en gebouwen gebouwd. Sedum is een vetplant en is groen. Een sedumdak zorgt er dus voor dat er toch een stuk natuur aanwezig is. Hierdoor ziet de bebouwde omgeving er toch iets groener uit. Daarnaast neemt deze vetplant ook nog eens fijnstoffen en luchtvervuiling (CO2) op. Het filtert de lucht dus. Het is dus een stuk milieuvriendelijker dan een normaal dak.

sedumdak

Wat kost een sedumdak?

De prijs van het plaatsen van een sedumdak is afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan het aantal vierkante meters van het dak, de locatie waar het geplaatst moet worden en de materiaalkosten. Om de prijs voor u te kunnen bepalen, kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen. Zo kunnen wij een beter beeld van uw wensen krijgen en kunnen wij vervolgens de juiste prijs voor u vaststellen.

Subsidie sedumdak

Tegenwoordig kijken gemeenten heel positief tegenover sedumdaken. Daarom is het bij steeds meer gemeenten mogelijk om subsidie aan te vragen wanneer u besluit om een sedumdak of groendak te plaatsen. De subsidieregeling is echter per gemeente verschillend. Iedere gemeente mag namelijk zelf besluiten of ze hier subsidie voor geven en hoeveel. Het is daarom belangrijk om dit bij uw gemeente na te vragen, zodat u weet hoeveel subsidie u kunt krijgen.

Hoe schuin mag een sedumdak zijn?

Een sedumdak wordt uitgerold op uw dak in de vorm van sedummatten. Deze sedummatten blijven netjes op hun plek liggen tot een hellingshoek van 35 graden. Er zijn speciale voorzieningen nodig wanneer uw dak steiler is dan 35 graden. Zo blijven deze matten dan namelijk toch op hun plek. Het dak is relatief licht en daarom is deze onderdak geschikt voor dit type groendak.

Hoe is een sedumdak opgebouwd?

Een sedumdak is opgebouwd uit vijf lagen. Deze lagen zijn allemaal nodig om een goed functionerend groendak te krijgen. Deze opbouw bestaat uit de volgende vijf lagen:

  1. Dakbeschermvlies; Dit vlies beschermt het dakleer tegen uitzetten en krimpen, zodat het onderdak waterdicht blijft.
  2. Drainagelaag; Deze laag is een afvoer voor het overtollige regenwater op uw groendak.
  3. Wortelwerend filtervlies; Deze filtervlies voorkomt verstopping van de drainagelaag en voorkomt ook wortelgroei in het afvoersysteem.
  4. Substraatlaag: Deze laag geeft de vegetatie van het groendak water, voeding en zuurstof.
  5. Vegetatielaag: Deze laag bestaat uit vetplantjes. Deze kunnen aangebracht worden in de vorm van sedummatten op de substraatlaag of sedumcassettes.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Wilt u meer weten over de eigenschappen en/of prijzen van een sedumdak bij Korff dakwerken? Dan kunt u vrijblijvend een offerte bij ons aanvragen.