Groendaken

Groendaken zijn op dit moment enorm populair bij veel woningen. Dit komt, omdat het goed is voor de natuur en het milieu. Aangezien dat een belangrijk punt is voor veel woningeigenaren zie je de groene daken steeds meer. Vrijblijvend een offerte ontvangen? Neem dan contact met ons op. Of kom alles te weten over een groendak.

Wat is een groendak precies?

Een groendak is een dak dat voorzien is van een bepaalde soort vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, kruiden, vetplanten of een ander soort vegetatie. Zo kan een dak bijvoorbeeld ook beplant worden met heide of duinplanten. De begroeiing kan bovendien gecombineerd worden met zonnepanelen of windmolens. In dat geval spreekt men van een energiedak.

groendaken

Op wat voor soort dak is een groendak toepasbaar?

Groendaken zijn alleen mogelijk bij daken met een hellingsgraad van ongeveer 1 tot 45 graden. Vanaf 35 graden moeten er wel speciale technieken worden gebruikt, zodat de groene lagen op hun plek blijven liggen. Het is dus wel mogelijk.

Soorten groendaken

Binnen groendaken wordt er een onderscheid gemaakt in twee soorten. Deze worden intensieve en extensieve groendaken genoemd.

Intensief

Intensieve groendaken zijn gemaakt van de normale tuin. Denk hierbij aan struiken, gras en aarde dat je gewoon terug vind in de tuin. Bij dit soort daken is het natuurlijk heel belangrijk dat de constructie van uw dak op orde is. Een intensief dak kan namelijk een gewicht hebben van tot wel 200 kg per vierkante meter.

Belangrijke kenmerken:

 • Deze daken zijn toepasbaar met een hellingsgraad van 1-4 graden
 • Het heeft ongeveer een dikte van 20 centimeter.
 • Het dak is belastbaar tot ongeveer 200 kg per vierkante meter
 • Het onderhoud is hetzelfde als bij een normale tuin

Extensief

Een extensief dak is altijd begroeit met mos. Dit wordt ook wel een sedumdak genoemd. Echter is een sedum dak wel moeilijker om op te lopen. Hierdoor hoeft u dus ook minder onderhoud uit te voeren voor een extensief dak. Verder is deze variant ook een stuk goedkoper en lichter.

Voordelen van groendaken

 • Beter voor het milieu
 • Geen vergunning vereist
 • U kunt niet op het dak lopen
 • Laagdikte: kleiner dan 20 cm
 • Bevordert het rendement van zonnepanelen
 • Veel minder onderhoud nodig dan intensieve daken
 • Het dak is belastbaar vanaf¬† 40 kg tot ongeveer 110 kg per vierkante meter

groendak geplaatst op een woning

Wat kosten groendaken?

De kosten voor een groendak zijn zonder enige informatie lastig te bepalen. De prijs hangt natuurlijk van een aantal factoren af, zoals het aantiel vierkante meters en het gewenste materiaal. Ook het soort grasdak, intensief of extensief, speelt een grote rol. Wilt u toch een prijs op maat? Vraag dan vrijblijvend een gratis offerte bij ons aan, zodat wij een prijs op maat kunnen maken.