Wanneer is valbeveiliging op het dak verplicht?

Blog

De Nederlandse overheid heeft voorschriften ingevoerd die werkgevers verplichten valbeveiliging te bieden aan werknemers die op een hoogte van 2,5 meter of hoger werken. Eigenaren van gebouwen moeten er ook voor zorgen dat alle dakoppervlakken goed beveiligd zijn met vangrails of andere valbeveiligingssystemen om werknemers en bezoekers te beschermen tegen potentieel gevaarlijke situaties. In deze blog leggen we uit wanneer valbeveiliging op daken in Nederland verplicht is en hoe eigenaren van gebouwen ervoor kunnen zorgen dat hun bedrijf aan deze voorschriften voldoet.

Wat is valbeveiliging voor daken?

Valbeveiliging op daken is elk type systeem dat ontworpen is om werknemers te beschermen tegen vallen van het dak van een gebouw, meestal door het bieden van ondersteuning of relingen. Deze systemen kunnen bestaan uit relingen, leuningen, veiligheidsnetten, ankers en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het doel van deze systemen is het risico van letsel of overlijden door vallen van hoogte te verminderen.

Waarom is valbeveiliging op daken noodzakelijk?

Helaas is vallen van hoogte een belangrijke oorzaak van letsel en overlijden op de werkplek in Nederland. Volgens statistieken uit 2016 waren valpartijen dat jaar verantwoordelijk voor 8% (27 van de 330) van de dodelijke ongevallen op de werkplek. Van deze 27 dodelijke slachtoffers waren er 20 het gevolg van een val van hoogte. Het is dan ook essentieel dat werkgevers passende maatregelen nemen om hun werknemers tegen dit soort ongevallen te beschermen, hetgeen het plaatsen van (permanente) valbeveiliging noodzakelijk maakt.

Wanneer is valbeveiliging op daken verplicht?

Er wordt niet expliciet gesteld dat valbeveiliging verplicht is, maar het Arbobesluit stelt duidelijk dat het de verantwoordelijkheid van werkgevers of ZZP’ers is om veilig op platte daken te werken. Dit houdt in dat zij het valrisico tot een minimum moeten beperken, voor hun eigen veiligheid en gezondheid en die van hun werknemers moeten zorgen.

Conclusie van dit artikel over valbeveiliging

Het is misschien niet verplicht voor eigenaren van onroerend goed om permanente valbeveiliging te installeren, maar het kan voor hen voordelig zijn om te overwegen hierin te investeren. Als individuele werknemers zoals dakdekkers en glazenwassers voor elke klus kortstondige voorzorgsmaatregelen moeten nemen, kunnen de kosten snel oplopen. Als de dakdekker de kosten van permanente valbeveiliging in zijn offerte opneemt, kan dat de moeite waard zijn. Dit geldt vooral als het dak regelmatig moet worden betreden voor onderhoud, technische installaties of het schoonmaken van ramen. De extra inspanning zal zich uiteindelijk terugbetalen.

Vrijblijvend een offerte aanvragen

Bent u geïnteresseerd in valbeveiliging? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer informatie over onze werkzaamheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via administratie@korffdakwerken.nl of bel direct naar 0299 -32 11 32. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op om alles door te nemen. Hierdoor krijgen wij een beter inzicht in uw situatie kunnen wij vrijblijvend een offerte op maat maken.