Wat is het verschil tussen APP en SBS bitumen dakbedekking?

Blog

Bitumen is een natuurlijk materiaal dat van oudsher wordt gebruikt als dakbedekking vanwege zijn duurzaamheid en waterbestendigheid. Echter, voordat het kan worden gebruikt voor dakbedekking, moeten er aanpassingen worden gedaan om het sterker en duurzamer te maken. Dit wordt bereikt door polymeren toe te voegen en versterking aan te brengen.

Het belang van polymeren en versterking

Om bitumen geschikt te maken als dakbedekking, worden polymeren toegevoegd en versterking aangebracht. Dit verbetert de eigenschappen van het bitumen en verlengt de levensduur van de dakbedekking.

Verschillen tussen APP en SBS bitumen

Hieronder lees je de belangrijkste verschillen tussen APP en SBS bitumen:

APP-Bitumen

APP-bitumen dakbanen worden vervaardigd door bitumen te combineren met een plastische kunststof genaamd Atactisch Poly Propyleen (APP). Deze toevoeging verhoogt het verwekingspunt van het bitumen aanzienlijk, waardoor het beter bestand is tegen hitte en uv-straling. Hierdoor wordt de levensduur van de dakbaan verlengd, en het is minder vatbaar voor vervorming, zelfs op schuine oppervlakken.

app sbs

SBS-bitumen

SBS staat voor Styreen Butadieen Styreen, een synthetisch rubber dat wordt toegevoegd aan bitumen om het elastischer te maken. SBS-bitumen dakbanen hebben een grotere elasticiteit en hechten beter, maar zijn minder bestand tegen uv-straling. Na verloop van tijd kunnen ze een craquelé-effect vertonen. Om de levensduur te verlengen, wordt vaak leislag en/of dakgrind toegevoegd om te voorkomen dat zonnestralen het bitumen direct bereiken.

Vergelijking van duurzaamheid

Als we beide soorten bitumen vergelijken, is APP-bitumen over het algemeen de meest duurzame optie. Het heeft een langere levensduur en is minder gevoelig voor uv-straling. Echter, het is belangrijk op te merken dat de kwaliteit van APP-bitumen dakbanen kan variëren. Hoewel er goedkopere opties zijn, kunnen dakbanen met extra wapening tot wel 40 jaar meegaan, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een oerdegelijke en duurzame dakbedekking.