Wanneer een groendak aanleggen?

Blog

Het aanleggen van een groendak of sedumdak is mogelijk gedurende alle seizoenen, maar elk seizoen brengt specifieke voordelen en uitdagingen met zich mee. Hieronder verkennen we de verschillende seizoenen en hun kenmerken, zodat je de juiste keuze kunt maken wanneer je jouw groendak gaat aanleggen.

Lente

De lente is een ideaal seizoen voor het aanleggen van een groendak. Het sedum ondergaat een groeispurt, wat resulteert in direct zichtbare resultaten. Bovendien voorziet de regelmatige lenteregen het sedum van voldoende vocht, waardoor extra bevochtiging niet nodig is. Hierdoor is je groendak gereed voor de zomer, en biedt het verfrissende koelte.

Zomer

De zomer biedt over het algemeen aangenaam weer voor de aanleg, zonder problemen van gladde of vochtige daken. Echter, tijdens droge periodes is het essentieel om de net aangeplante planten dagelijks gedurende 2 tot 4 weken van water te voorzien. Bewustzijn van dit aspect is cruciaal bij zomerse aanleg.

wanneer groendak

Herfst

In de herfst investeren planten energie in de ontwikkeling van sterke wortelstelsels. Het aanleggen van sedum in deze periode biedt het voordeel van een goed geworteld groen dat in de lente volop tot bloei komt. Houd echter het groendak vrij van bladeren om de groei niet te belemmeren.

Winter

Zelfs in de winter is het mogelijk om een groendak aan te leggen, zolang het niet vriest. De lage temperaturen belemmeren echter de groei van de planten. Voorwaarden voor winteraanleg zijn dus gunstige temperaturen boven het vriespunt.

Advies op maat

Klaar om de volgende stap te zetten naar een duurzame dakoplossing? Neem vandaag nog contact met ons op om te ontdekken hoe een groendak kan bijdragen aan een groenere toekomst voor je project of bedrijf.

Voor meer inzicht in de voor- en nadelen van elk seizoen bij het aanleggen van een groendak, staan de specialisten van Korff Dakwerken klaar om je te voorzien van gepersonaliseerd advies.