Blog
Wat is een groendak?
6 maart 2023
Blog
2 februari 2023
De Nederlandse overheid heeft voorschriften ingevoerd die werkgevers verplichten valbeveiliging te bieden aan werknemers die op een hoogte van 2,5 meter of hoger werken. Eigenaren van gebouwen moeten er ook voor zorgen dat alle dakoppervlakken goed beveiligd zijn met vangrails of andere valbeveiligingssystemen om werknemers en bezoekers te beschermen tegen potentieel gevaarlijke situaties. In deze blog leggen we uit wanneer valbeveiliging op daken in Nederland verplicht is en hoe eigenaren van gebouwen ervoor kunnen zorgen dat hun bedrijf aan deze voorschriften voldoet.
Valbeveiliging op daken is elk type systeem dat ontworpen is om werknemers te beschermen tegen vallen van het dak van een gebouw, meestal door het bieden van ondersteuning of relingen. Deze systemen kunnen bestaan uit relingen, leuningen, veiligheidsnetten, ankers en persoonlijke beschermingsmiddelen. Het doel van deze systemen is het risico van letsel of overlijden door vallen van hoogte te verminderen.
Helaas is vallen van hoogte een belangrijke oorzaak van letsel en overlijden op de werkplek in Nederland. Volgens statistieken uit 2016 waren valpartijen dat jaar verantwoordelijk voor 8% (27 van de 330) van de dodelijke ongevallen op de werkplek. Van deze 27 dodelijke slachtoffers waren er 20 het gevolg van een val van hoogte. Het is dan ook essentieel dat werkgevers passende maatregelen nemen om hun werknemers tegen dit soort ongevallen te beschermen, hetgeen het plaatsen van (permanente) valbeveiliging noodzakelijk maakt.
Er wordt niet expliciet gesteld dat valbeveiliging verplicht is, maar het Arbobesluit stelt duidelijk dat het de verantwoordelijkheid van werkgevers of ZZP’ers is om veilig op platte daken te werken. Dit houdt in dat zij het valrisico tot een minimum moeten beperken, voor hun eigen veiligheid en gezondheid en die van hun werknemers moeten zorgen.
Het is misschien niet verplicht voor eigenaren van onroerend goed om permanente valbeveiliging te installeren, maar het kan voor hen voordelig zijn om te overwegen hierin te investeren. Als individuele werknemers zoals dakdekkers en glazenwassers voor elke klus kortstondige voorzorgsmaatregelen moeten nemen, kunnen de kosten snel oplopen. Als de dakdekker de kosten van permanente valbeveiliging in zijn offerte opneemt, kan dat de moeite waard zijn. Dit geldt vooral als het dak regelmatig moet worden betreden voor onderhoud, technische installaties of het schoonmaken van ramen. De extra inspanning zal zich uiteindelijk terugbetalen.
Bent u geïnteresseerd in valbeveiliging? Vraag vrijblijvend een offerte aan. Wilt u meer informatie over onze werkzaamheden? Neem vrijblijvend contact met ons op via administratie@korffdakwerken.nl of bel direct naar 0299 -32 11 32. Wij nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op om alles door te nemen. Hierdoor krijgen wij een beter inzicht in uw situatie kunnen wij vrijblijvend een offerte op maat maken.
Blog
Wat is een groendak?
6 maart 2023
Blog
De voordelen van witte bitumen als dakbedekking
2 maart 2023
Blog
Gemiddelde levensduur van een bitumen dak
13 januari 2023
Blog
Uit welke soorten dakpannen kunt u kiezen?
29 november 2022
Blog
Dak ontmossen
Blog
Energie besparing met dakisolatie
4 oktober 2022
Blog
Werken in de dakdekkersbranche; een interview met Martin Kroon
6 september 2022
Blog
De mogelijkheden van duurzame dakbedekking
28 april 2022
Blog
Hoe is een dak opgebouwd?
12 april 2022
Blog
Sedumdak met zonnepanelen
16 februari 2022