De 5 voordelen van een groendak

Blog

Groendaken zijn steeds meer in opkomst in Nederland. Zo zien we steeds vaker daken die voorzien zijn van sedum, planten en in sommige gevallen zelfs bomen. Een groendak heeft vele voordelen. In deze blog lichten wij kort deze voordelen toe, zodat u een beter beeld krijgt van een groendak.

5 voordelen van een groendak

Betere isolatie

Een groene bedekking op het dak houdt in de zomer de warmte buiten en in de winter houdt het juist de warmte binnen. Een groendak zorgt dus voor een betere isolatie in uw huis. Daarnaast verbetert het ook de geluidsisolatie. Het dak heeft namelijk een zwaardere massa en dikte en dit zorgt ervoor dat het geluid wordt gereduceerd.

Langere levensduur

Wanneer u een groendak heeft, wordt de onderliggende dakbedekking minder blootgesteld aan weersinvloeden zoals regen, wind en zon. Hierdoor wordt de levensduur verlengd. Een normale dakbedekking gaat zo’n 20 jaar mee. Een groendak kan wel tot 60 jaar meegaan wanneer deze goed wordt onderhouden.

Zonnepanelen hebben een hoger rendement

Op een zomerse dag kan de temperatuur van een zwart dak ver oplopen. Het kan soms wel oplopen tot ruim boven de 50 graden. Een groendak wordt echter veel minder warm dan een normaal dak door zoninstraling. Een groendak blijft koeler door het verdampen van vocht. Doordat de ondergrond koeler is, wordt de warmteafvoer van de zonnepanelen verbetert. Dit resulteert uiteindelijk in een verhoogd rendement van de zonnepanelen.

Energiebesparing

In Nederland is er vaak sprake van sterke temperatuurschommelingen. Het kan de ene dag 25 graden zijn en de andere dag 15 graden. Hierdoor kunnen temperaturen in een gebouw hevig gaan schommelen. Hierdoor kost het veel energie om de temperaturen op een goed niveau te krijgen. Door een verbeterde isolatie van het dak, wordt het binnenklimaat beter beheersbaar en verloopt het temperatuurverloop gelijker. Een groendak vermindert de energie en zorgt dus voor energiebesparing.

Milieuvriendelijker

Tegenwoordig verdwijnt er steeds meer groen in Nederland. Bossen en parken verdwijnen en er worden overal huizen gebouwd. Een groendak zorgt er toch voor dat er een stuk natuur is in een bebouwde omgeving. Dit groen op het dak neemt fijnstof, luchtvervuiling en dus ook CO2 op. In feite zuivert het dus de lucht. Een groendak is dus veel milieuvriendelijker dan een normale dakbedekking.