Hoe is een dak opgebouwd?

Blog

hoe is een dak opgebouwd Bij Korff dakwerken bent u natuurlijk aan het juiste adres voor het onderhoud, renovatie of nieuwbouw van uw dak. Wat is er allemaal nodig voor de opbouw van een dak en wat komt er bij kijken? In deze blog nemen wij u mee in het proces van dakopbouw.

Onderdak

De bouw van een dak begint altijd met het onderdak. Het beschermt de verdere dakbedekking tegen allerlei weersomstandigheden en zorgt ervoor dat er geen wind onder het dak komt wat het isolatiemateriaal kan aantasten. Een onderdak biedt bescherming tegen water en wind maar is ook vocht- en vorstbestendig, dampdoorlatend en stofdicht.

onderdak

Dakstructuren

Er zijn twee soorten dakstructuren.  Dit zijn een spantendak, een gordingendak en een sardingendak. Voor een hellend dak wordt vaak gekozen voor een spantendak. Dit zijn houten balken die van de verticaal van de muurplaat naar de nok van het dak lopen. Spanten hebben een driehoekige vorm. Omdat ze sterk doen denken aan de letter A worden ze ook wel A-spanten genoemd.

Bij een gordingendak wordt het dak opgebouwd met gordingen. Dit zijn horizontale dwarsbalken die van de ene muurplaat naar de andere lopen. Gordingen worden in de muur gemetseld. Hier bovenop worden kepers bevestigd met behulp van kepernagels.

 verschillende_soorten_dakbedekking

Verschillende soorten dakbedekking

Dakbedekking komt in veel verschillende soorten. Voor een hellend dak zijn er een aantal mogelijkheden. Wij sommen ze hieronder voor u op:

Dakpannen

Dit is nog steeds veruit de meest voorkomende vorm van dakbedekking. Ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en formaten. Ze zijn er van beton, keramisch of bijvoorbeeld vlak. Het aanbod in verschillende soorten dakpannen is echt enorm!

Leien dak

Deze vorm van dakbedekking wordt al eeuwen gebruikt. Vroeger werden er voornamelijk natuurleien gebruikt, tegenwoordig zijn kunstleien ontzettend populair. Het leien dak heeft een aantal voordelen. Het is duurzaam, stormbestendig en zijn voor veel verschillende dakvormen beschikbaar.

Zinken dak

Een zinken dak is ontzettend onderhoudsvriendelijk en duurzaam. Het materiaal is flexibel waardoor het fijn is om mee te werken. Het materiaal gaat ook nog eens ontzettend lang mee en is volledig recyclebaar.

zinken_dak

Offerte aanvragen?

Aarzel niet langer en neem snel contact met ons op! U bent bij ons op het juiste adres voor onder andere renovatie, onderhoud, nieuwbouw en nog veel meer. Wij leveren maatwerk voor een scherpe prijs! Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bij ons bent u ervan verzekerd dat u de scherpste prijs krijgt. Wacht niet langer en vraag vandaag nog vrijblijvend uw offerte aan! Wij nemen dan binnen 12 uur contact met u op.