Wat te doen bij stormschade aan uw dak?

Blog

Stormschade aan uw dak is een gevolg van een storm. Tijdens een storm kunnen er windstoten van verschillende maten gemeten worden. Een storm komt over het algemeen vaker in de herfst en in het winterseizoen. Vanaf windkracht 9 wordt deze weersomstandigheid officieel een storm genoemd. Deze storm variant gaat gepaard met veel regen, bijkomende windstoten, eventueel hagel en in het ernstige geval hevige onweersbuien. Daarna kan de storm verder gaan naar windkracht 10 en 11. Vanaf windkracht 12 spreken we officieel van een orkaan. Vanwege de klimaatverandering waait het de laatste tijd steeds vaker. Door dit onstuimige weer kunt u te maken krijgen met stormschade. Hier leggen wij u graag uit wat te doen bij stormschade.

Wat is stormschade?

Schade door een windkracht mag officieel stormschade genoemd worden, wanneer de windkracht 7 of hoger bedraagt. De officiële windkracht wordt gemeten door het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Soms is het ook mogelijk dat de windkracht de oorsprong in een plaatselijke storm vond. Deze metingen worden niet door het KNMI opgepakt. Wanneer u in dit geval stormschade bij uw verzekeraar wilt melden, heeft u bewijs nodig in de vorm van meerdere bewoners binnen een straal van tien kilometer die ook schade hebben ondervonden.

Wordt stormschade altijd vergoed?

Aan de hand van een hevige storm, kan er directe en gevolg schade ontstaan aan en rondom uw woning. Direct schade is wanneer bijvoorbeeld dakpannen van het dak af zijn gewaaid. Gevolgschade ontstaan door een storm is bijvoorbeeld waterschade dat door een lek is ontstaan nadat de dakpannen zijn weggewaaid. Voor diverse scenario’s van stormschade ter gevolg van een officiële storm, kunt u een beroep doen op uw opstalverzekering. Verzekeraars bieden een divers verzekeringspakket aan met verschillende bepalingen. Het is dus verstandig om van tevoren na te gaan wat uw persoonlijke verzekeraar precies vergoed, en welke bepalingen hieraan verbonden zijn. Vaak zijn er beperkingen en voorwaarden aan uw polis gebonden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken of de schade van tevoren te voorkomen was. Daarom is het zeer belangrijk dat u eerst foto’s en video als bewijsmateriaal verzamelt. Het is zeer belangrijk om vast te leggen wat er is gebeurd zodat u dit kunt laten zien aan de verzekeraar.

wordt_stormschade_altijd_vergoed

Stormschade aan dakbedekking

Wanneer er stormschade ontstaat aan het dak van uw woning, is het natuurlijk belangrijk om dit zo snel en zo goed mogelijk hersteld wordt. Wanneer deze reparatie te laat of niet volledig uitgevoerd wordt, kan het vervelende gevolgen hebben. Stormschade brengt ook voor de gehele staat van het dak risico’s met zich mee. Ten eerste kunnen er schimmels en vochtplekken ontstaan. Ten tweede kan dit negatieve uitwerkingen hebben op de gezondheid van de inwoners, omdat over het algemeen schimmels en vochtplekken moeilijk te bestrijden zijn. Dakbedekking dat niet op een gepaste manier gerepareerd wordt, kan zelfs op den duur leiden tot dakrot. Daarna kan dit als gevolg hebben dat er een grote renovatie nodig zal zijn of in het ergste geval, dat het hele dak vervangen moet worden.

Tips om stormschade dak te voorkomen

Om stormschade te voorkomen kunt u een aantal voorbereidingen treffen in het onderhoud van uw dak, maar ook wanneer er een storm op komst is. Wat betreft onderhoud is het verstandig om uw dak te laten coaten en te laten impregneren. Door deze behandeling verbetert u de kwaliteit en zal hierdoor de staat van het dak langer in orde blijven. Ook is het verstandig om kleinere gebreken snel te laten repareren zodat u meer schade op die manier kunt voorkomen. Een goede tip is om hiervoor een onderhoudscontract af te sluiten. Zo kunt u er zeker van zijn dat het onderhoud van uw dak uitgevoerd wordt. Zorg ervoor dat bomen rondom uw huis gesnoeid worden om te voorkomen dat er veel bladeren op het dak terecht komen. We zetten een aantal tips voor u op een rijtje, zodat u de gepaste voorzorgsmaatregelen kunt treffen wanneer er een storm op komst is.

  • Zorg ervoor dat u ramen en deuren goed sluit
  • Haal spullen binnen of bevestig spullen rondom uw huis die los staan
  • Indien u een schutting heeft, is het verstandig om de stevigheid te controleren
  • Bekijk of er dakpannen los of scheef liggen
  • Indien er zonnepanelen aan het dak gevestigd zijn, controleer of deze juist bevestigd zijn
  • Neem gepaste voorzorgsmaatregels gericht op de aangekondigde kleurcode van het KNMI

stormschade_voorkomen

Kleurcodes KNMI

Wat is er precies aan de hand wanneer het KNMI een nationale kleur code bericht uitstuurt? Het KNMI bekijken weersvoorspellingen en zij kijken naar de consequenties van het weer en klimaat ten opzichte van de veiligheid. Om mensen te waarschuwen voor mogelijke gevaarlijke weersituaties, geeft deze overheidsinstelling kleurcodes aan voor verschillende gradaties van gevaarlijke weersituaties. Hierbij gebruiken zij de kleuren groen, geel, oranje en rood.

Groen

Code groen is een code die u niet vaak zult horen, want deze kleur indiceert “normaal”. Hierbij is dus geen sprake van een gevaarlijke weersituatie.

Geel

Bij code geel is er ‘mogelijke kans op gevaarlijk weer’. Naast deze kleurcode wordt een uitleg gegeven wat dit mogelijke gevaar inhoudt. Dit kan vele weersomstandigheden betreffen, bijvoorbeeld gladheid, windstoten en sneeuw.

Oranje

Code oranje wordt benoemd wanneer er een ‘grote kan is op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is’. De bijkomende gevaren van diverse weersomstandigheden worden binnen deze kleurcode van groter risico. Er is in dit geval kans op schade letsel of veel overlast. Het is nodig om actief risico’s te beperken afgestemd op de weersomstandigheid.

Rood

Bij code rood is er sprake van ‘overschreven grenswaarden die voor code oranje gelden’. U kunt er vanuit gaan dat u bij deze omstandigheden een grote impact op de samenleving kunt verwachten. In dit geval kunt u er zeker van zijn er problemen zullen ontstaan, waardoor u uw dagelijkse activiteiten dient aan te passen.

Dakdekker nodig?

Heeft u snel een dakdekker nodig om uw stormschade te beperken en te repareren? Dan kunt u bij ons terecht! Bij Korff Dakwerken hoeft u niet lang te wachten. Wij schakelen snel en leveren vakwerk aan. Neem contact met ons op voor meer informatie aangaande onze diensten en dakwerken mogelijkheden.